Ορειβατική Πορεία – Εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο της Galicica και στην ΑχρίδαΣάββατο 02 και Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ορειβατική Πορεία – Εκδρομή

Το ορειβατικό τμήμα του συλλόγου  διοργανώνει διήμερη  ορειβατική πορεία – εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο της Galicica και στην Αχρίδα

Σάββατο 02 και Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Πρόγραμμα Σάββατο 02 Απριλίου για Ορειβάτες

Ημερομηνία εκδρομής: Σάββατο 02 Απριλίου
Τόπος Αναχώρησης: Νέο Πάρκο Φλώρινας
Ώρα Αναχώρησης: 07:30 (Προσοχή στην ώρα)
Άφιξη στο σημείο εκκίνησης: 11:00
Επιστροφή: 16:00
Άφιξη στο Ξενοδοχείο: 6:30 – 17:00
Ξενάγηση στην πόλη: 17:00 – 20:00
Δείπνο – διασκέδαση: 20:30 – 24:00 ( Μενού & Ορχήστρα)

 • Κατά την διάρκεια της ορειβατικής πορείας θα υπάρχει πιστοποιημένος συνοδός βουνού καθώς και έμπειροι ορειβάτες από τους τοπικούς συλλόγους που θα μας συνοδεύουν στην πορείας μας.
 • Η διάρκεια της πορείας περίπου  5  ώρες περπατώντας 15 Km  παράλληλα  με την λίμνη της Αχρίδας  με αναχώρηση από το χωριό Velestovo και άφιξη στο Peshtani.
 • Ο καιρός την περίοδο που θα πάμε είναι χωρίς πιθανές βροχές με σχετικά υψηλή θερμοκρασία για την εποχή και ελπίζουμε χωρίς ομίχλη για να απολαύουμε την καταπληκτική θέα.
 • Οι άνεμοι περιορίζονται στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής.
 • Το ντύσιμο κατά την διάρκεια της πεζοπορίας προτιμήστε να είστε ντυμένοι για το επάνω μέρος του σώματος με συνθετικά ισοθερμικά εσώρουχα που δεν μουσκεύουν υπερβολικά από τον ιδρώτα και στεγνώνουν γρήγορα, ενώ για το κάτω μέρος παντελόνια τύπου trekking ή φόρμες.
 • Για υποδήματα ιδανικά είναι τα εύκαμπτα μποτάκια ορεινής πεζοπορίας που κρατούν σταθερό τον αστράγαλο και μας προστατεύουν το πόδι μας από τα αγκάθια, τις πέτρες ή τις λάσπες και το κρατούν σχετικά στεγνό σε περίπτωση βροχής.

Απαραίτητος Ορειβατικός Εξοπλισμός

 • Σακίδιο(day pack) Νερό (1.5 lt)
 • Ορειβατικά παπούτσια Αντιανεμικό
 • Σκούφος Ελαφρά τροφή ή κάποιο σνακ
 • Γάντια Ατομ. φαρμακείο (εφόσον χρειάζεται)
 • Μπατόν ή κάποιο μπαστούνι (προερ.)
 • Γκέτες (εφόσον υπάρχει χιόνι)
 • Ρούχα για να αλλάξατε
 • Ο αρχηγός αποστολής

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα να αλλάξει  ή να ματαιώσει την ολοκλήρωση της πεζοπορίας εάν κατά την κρίση του οι τυπικές συνθήκες καιρού – βουνού δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια της ομάδας.
Επίσης δικαιούται να αποκλείσει  άτομο ή άτομα που κατά την κρίση τους δεν πληρούν τους όρους ασφάλειας (κακή φυσική κατάσταση, ελλιπή η ακατάλληλα εφόδια ανυπακοή κτλ.)

Οι ώρες πορείας που αναγράφονται αναφέρονται σε ομαλές καιρικές συνθήκες και σε συνήθη κατάσταση βουνού για την συγκεκριμένη εποχή.

Επίσης επισημαίνεται  ότι γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα του εγχειρήματος στο όποιο συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του-της στη δραστηριότητα αυτή αποδεχόμενος-η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλεια του-της.

Παραιτείται από κάθε απαίτηση του -της τόσο κατά του διοργανωτή συλλόγου όσο και κατά του αρχηγού της δραστηριότητας στην όποια συμμετέχει.

 •  Το Εθνικό Πάρκο Galičica

Υπάρχει ένα εθνικό πάρκο που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες λίμνες την  Οχρίδα και τη Πρέσπα. Εκτείνεται σε έκταση 227 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όμορφη θέα στις λίμνες και τα γειτονικά βουνά μπορεί να δει κανείς από τις κορυφές Galičica.

Λόγω της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και της εξαιρετικά πλούσιας και ενδημικής χλωρίδας και πανίδας, επιβεβαιώνεται  ως εθνικός δρυμός  το 1958.

Η γειτνίαση των δύο Λιμνών επιτρέπουν τη συνεχή, εξαιρετικά μακρά και όμορφη γραφική θέα για τους επισκέπτες.

Η  Galicica είναι το αγαπημένο σημείο διακοπών για τους τουρίστες για να γνωρίσετε το όμορφο περιβάλλον.

Βρίσκοντας θέα σε κατάλληλες τοποθεσίες, όπως η κορυφογραμμή Baba (1.631 μέτρα), η κορυφή Lako Signoj (1.953 μέτρα), η κορυφή Gola Buka (1.887 μέτρα) και Elenov Vrv (1.221 μέτρα) πάνω από το χωριό Βελεσόβοβο, καθώς και αλλού, θα πρέπει να ανακαλύψουν τις δυνατότητες υπέροχης θέασης στις δύο κοιλάδες και τους ορεινούς χώρους.

Στα νοτιοδυτικά σύνορα μας , σαν διαχωριστικό που χωρίζει την Οχρίδα και τη Λίμνη Πρεσπών, εκτείνεται το όμορφο βουνό Galicica. Ο Εθνικός Δρυμός Galicica είναι ένα μέρος του βουνού, και μαζί με την πόλη της Οχρίδας και τη λίμνη, τέθηκε υπό την προστασία της UNESCO.

Εκτός από τις φυσικές αξίες, ο Εθνικός Δρυμός  έχει επίσης σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία. Υπάρχουν πολλά μνημεία μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας στο πάρκο, τα οποία αποτελούν έναν από τους ισχυρούς λόγους για την επίσκεψη στο πάρκο. Τα μνημεία πολιτισμού στον Εθνικό Δρυμό εκτός από τον αριθμό, χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία και επομένως χωρίζονται σε διάφορες ομάδες: αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες, μοναστήρια, εκκλησίες και μνημεία.

Πρόγραμμα Σάββατο 02 Απριλίου για Εκδρομείς

Ημερομηνία εκδρομής: Σάββατο 02 Απριλίου
Τόπος Αναχώρησης: Νέο Πάρκο Φλώρινας
Ώρα Αναχώρησης: 07:30 (Προσοχή στην ώρα)
Άφιξη στην Αχρίδα: 11:00
Τακτοποίηση Ξενοδοχείο: 11:00 – 12:00
Βόλτα – Καφέ στο Κέντρο: 12:00 – 14:00 ( καφέ στο κέντρο της πόλης)
Γεύμα: 14:00 – 15:30 (προαιρετικά)
Ξεκούραση ή ελεύθερος χρόνος: 15:30 – 17:00
Ξενάγηση στην πόλη: 17:00 – 20:00
Δείπνο – διασκέδαση: 20:30 – 24:00 (Μενού & Ορχήστρα)

 • Η πόλη

Η Οχρίδα ή Αχρίδα είναι μία από τις ομορφότερες αρχιτεκτονικά πόλεις  η μεγαλύτερη πόλη στη Λίμνη Οχρίδα και η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Οχρίδα μνημονεύεται ότι άλλοτε είχε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου, και έχει αναφερθεί ως Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της ομώνυμης λίμνης και θυμίζει στην τοπογραφία της νησί.

Η Οχρίδα σήμερα είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς . Ο πληθυσμός της είναι 56.520 κάτοικοι, ενώ τα 30 πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: ανάμεσα τους οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Η Οχρίδα είναι ένα από τα μόνο 28 μνημεία που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι τόσο Πολιτιστικά όσο και Φυσικά μνημεία.

Στην αρχαιότητα η πόλη ήταν γνωστή με το Αρχαιοελληνικό Λύχνιδος  που πιθανόν σημαίνει “πόλη του φωτός”, από το Ελληνικό λυχνίς, “πολύτιμη πέτρα που εκπέμπει φως”, από το λύχνος, “λάμπα, φορητό φως”.

Η Οχρίδα έλκει σαν μαγνήτης τους επισκέπτες της κατά κύριο λόγο χάρη στην ατμοσφαιρική παλιά πόλη της, αμφιθεατρικά κτισμένη στο λόφο στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το φρούριο του Σαμουήλ και στο καταπράσινο τοπίο που την περιβάλλει.

Ανάμεσα στα κυριότερα αξιοθέατά της, το Εθνικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι της οθωμανικής περιόδου, με περίτεχνα σκαλιστά ταβάνια, εκπληκτική θέα στη λίμνη και ενδιαφέρουσες συλλογές, το φρούριο του Σαμουήλ, του 10ου αιώνα, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο που χρονολογείται από τις αρχές του 1ου αιώνα, καθώς και μια πληθώρα ορθόδοξων εκκλησιών, από τις οποίες ξεχωρίζει η Αγία Σοφία του 11ου αιώνα, που κτίσθηκε αρχικά ως καθεδρικός ναός και χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως τζαμί για να καταλήξει να λειτουργεί σήμερα ως ορθόδοξη, όπως και οι υπόλοιπες.

Πρόγραμμα Κυριακή  03 Απριλίου Γκρούπ 

Πρωινό: 07:00 – 10:00
Τακτοποίηση: 10:00 – 10:30
Αναχώρηση από Ξενοδ.: 10:30 – 11:00
Ξενάγηση στην πόλη: 11:00 – 12:30
Άφιξη στον Αγ. Σάββα: 13:30
Ξενάγηση – Βόλτα στον Αγ. Σάββα: 13:30 – 18:00 (καφέ-φαγητό προαιρετικά)
Αναχώρηση: 18:30
Επιστροφή Φλώρινα: 20:30

 • Όσιος Ναούμ

29 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, κοντά στα αλβανικά σύνορα, το μοναστήρι Sveti Naum είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της χώρας –κυρίως λόγω της τοποθεσίας του, σε ένα λοφάκι ακριβώς πάνω από τη λίμνη, που το κάνει να μοιάζει σα να αιωρείται πάνω από τα καταγάλανα νερά. Η ομώνυμη εκκλησία κτίσθηκε τον 17ο αιώνα, επάνω στην παλαιότερη εκκλησία των Αρχαγγέλων, κτισμένη το 900 από τον Άγιο Naum, ο οποίος είναι θαμμένος εδώ. Ο θρύλος λέει ότι η καρδιά του ακούγεται να κτυπά αν πλησιάσεις το αυτί στον τάφο και η φήμη –όπως θα μαντέψατε– προσελκύει προσκυνητές από κάθε γωνιά των Βαλκανίων.

 • Γενικές πληροφορίες
 • Η μετακίνηση θα γίνει με μεγάλο τουριστικό λεωφορείο το οποίο θα είναι στη διάθεση μας καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής.
 • Απαραίτητη ταυτότητα ή διαβατήριο.
 • Απαραίτητο έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή μοριακό τέστ στις 1 Απριλίου (για να ισχύει για την επιστροφή)
 • Το PLF θα το αναλάβει το ταξιδιωτικό γραφείο.
 • Ταξιδιωτική ασφάλιση με κάλυψη αστικής ευθύνης .
 • Ορειβατική ασφάλεια για την διαδρομή στο γραφείο Αδαμαντίδου Μαρίας (Γρεβενών 24 με τηλ. 2385101621 κιν. 6948105804 και e-mail: mariaadams@gmail.com). Το κόστος είναι 4,50 ευρώ και παρέχει πλήρη κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος κατά την ορειβατική πορεία.
 • Ο ξεναγός μας θα αναλάβει την ξενάγηση σε όλα τα μέρη που θα επισκεφτούμε.
 • Τα δωμάτια του ξενοδοχείου θα είναι δίκλινα.
 • Τρίκλινα ( εφόσον το επιθυμείτε) ανάλογα την διαθεσιμότητα.
 • Μπουφέ πρωινό.
 • Για μονόκλινο δωμάτιο πληρώνετε έξτρα την διαφορά.
 • Η μεταφορά για την ορειβατική διαδρομή από το σημείο εκκίνησης και άφιξης θα επιβαρύνει τους πεζοπόρους με Mini Bus και το κόστος θα είναι πολύ χαμηλό.
 • Το Σάββατο 2 Απριλίου θα έχει δείπνο και ζωντανή μουσική στο ξενοδοχείο και περιλαμβάνεται στην τιμή της εκδρομής.
 • Κρατήσεις θέσεων

Για να κάνετε κράτηση θέσης, θα πρέπει υποχρεωτικά :

 • Για συμμετοχές από Φλώρινα εφάπαξ καταβολή του ποσού 75 ευρώ  στο Τουριστικό Γραφείο Φλώρινας GIATRAKAS TRAVEL (Σαρανταπόρου 34 – 2385044965 – mail: info@giatrakastravel.gr)το αργότερο  μέχρι 26 Μαρτίου 2022  προκειμένου να κρατηθεί η θέση και να γίνουν οι  γραφειοκρατικές εργασίες που χρειάζονται για τα σύνορα.
 • Πέραν τις 26 Μαρτίου 2022 δεν θα γίνει δεκτή καμία κράτηση ή ακύρωση.
 • Για συμμετέχοντες εκτός Φλώρινας σε συνεννόηση με το τουριστικό γραφείο για την τακτοποίηση του λογαριασμού και των πιστοποιητικών.
 • Μεγάλη προσοχή στα πιστοποιητικά εμβολιασμού – νόσησης και τεστ.
 • Ακυρώσεις

Προσοχή:

Από 26 Μαρτίου και μετά κλείνει η συμμετοχή και δεν θα γίνουν κρατήσεις θέσεων.

Οποιαδήποτε ακύρωση γίνει από 27 Μαρτίου και μετά δεν επιστρέφετε το αντίτιμο  της συμμετοχής διότι τα χρήματα θα έχουν κατατεθεί για τις κρατήσεις στους παραλήπτες.

Επικοινωνία

Καλό μας ταξίδι!

(αρχείο doc πρόγραμμα εκδρομής)

24η Παμφλωρινιώτικη Ορειβατική Συνάντηση

Στο καταφύγιο του Οροπεδίου πραγματοποιήθηκε η 24η Παμφλωρινιώτικη Ορειβατική Συνάντηση με οικοδεσπότες των έτερο ορειβατικό σύλλογο ΣΕΟΦ. Από το ΦΟΟΦ Read more

Ημέρα της φύσηςΟρειβατική εκδρομή και ξενάγηση στην Πρέσπα

Ημέρα της φύσης σήμερα στην πανέμορφη Πρέσπα με μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΟΦ και την εξαιρετική ξενάγηση του Φορεα Διαχείρισης. Read more

Εγκατάσταση σταθμού παρακολούθησης των κατολισθήσεωνΣτο χώρο του ΦΟΟΦ, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα

Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Φλώρινας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Γεωλογίας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι στην ευχάριστη Read more

Εργασίες συντήρησης στο εκκλησάκι του Αγίου ΝικολάουΣτο καταφύγιο του Παλιοχωρίου

Εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο καταφύγιο του Παλιοχωρίου με υπεύθυνη εργασιών την Μαριαλένα Καλυβιάνου.