Χρήσιμες πληροφορίες ορειβάτη

Την εμπειρία του βουνού, την πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση την οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμα και μία μικρή βόλτα στη φύση, αξίζει ο καθένας να τη ζήσει έστω και μια φορά στη ζωή του. Το να περάσουμε καλά στη φύση, παρέα με τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινά, το να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας καταφέρνοντας να κάνουμε αυτό που κάποτε δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε, το να νιώθουμε τους, συχνά, μέχρι χθες άγνωστους ανθρώπους τόσο κοντά, το να γινόμαστε πιο απλοί, ήρεμοι αλλά και πιο δυνατοί, είναι κάτι που το δικαιούται ο καθένας μας. Αυτή η όμορφη εμπειρία, για να μην αντιστραφεί σε δυσάρεστη, θα πρέπει να έχουμε σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων μας και το σωστό εξοπλισμό, πάντα ανάλογα με την δραστηριότητα στην οποία θέλουμε να συμμετάσχουμε. Όσοι έχουν κάποια σχετική εμπειρία, καταλαβαίνουν περίπου και τις δυνατότητές τους, όπως και τη σημασία του εξοπλισμού. Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν έχουν καμία εμπειρία; Φτάνει η αγάπη για το βουνό και για τις δραστηριότητες στη φύση, φτάνει η αποφασιστικότητα και η θέληση, που είναι βέβαια τα βασικά μας κίνητρα, για να ζήσουμε με το σωστό τρόπο την εμπειρία που αναζητάμε.

Πεζοπορία είναι η σωματική δραστηριότητα κατά την οποία διανύουμε περπατώντας μία μεγάλη απόσταση. Η απόσταση αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα, αλλιώς δεν θεωρείται πεζοπορία αλλά απλά περπάτημα. Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κατηγορίες πεζοπορίας ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της.

  1. Απλή πεζοπορία
  2. Ορεινή πεζοπορία
  3. Ορειβασία

1. Απλή πεζοπορία

Είναι η πιο απλή μορφή πεζοπορίας. Με ελάχιστη διανυόμενη απόσταση τα 5 χιλιόμετρα δηλαδή μία με δύο ώρες, γίνεται σε έδαφος χωρίς κλίση με ελαφρύ εξοπλισμό, ο οποίος αποτελείται από αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια (μποτάκια βουνού – trekking), ελαφρύ συμβατό ντύσιμο ανάλογα με την εποχή, και από ένα μικρό σακίδιο όπου μπορείτε να έχετε λίγο νερό και πρόχειρη τροφή. Είναι το είδος της πεζοπορίας που είναι προσιτό στον καθένα, αρκεί να είναι καλά στην υγεία του. Η απλή πεζοπορία μπορεί να γίνει οπουδήποτε υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον, σ’ ένα δάσος, σ’ ένα βουνό, δίπλα στην θάλασσα.

Το κύριο χαρακτηριστικό των διαδρομών είναι ότι γίνονται σε ομαλό έδαφος και δεν έχουν μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Για να χαρακτηριστεί μία διαδρομή απλή πεζοπορία, η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται κατά την διάρκεια της διαδρομής δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 150-250 μέτρα. Η απλή πεζοπορία αποτελεί μία άριστη σωματική δραστηριότητα.

2. Ορεινή πεζοπορία

Αποτελεί το δεύτερο σκαλοπάτι της πεζοπορίας. Εδώ η απόσταση των 15 -20 χιλιομέτρων και οι 5 – 8 ώρες πορείας αποτελούν τον κανόνα, αλλά τα χιλιόμετρα σε σχέση με τις ώρες χάνουν λίγο την αξία τους, διότι το έδαφος είναι ορεινό και μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες, με αποτέλεσμα να διανύονται λίγα χιλιόμετρα ανά ώρα. Στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι η μέση ωριαία ταχύτητα είναι 3-4χλμ/ώρα. Ο εξοπλισμός είναι εξειδικευμένος και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο επιβάλλεται να είναι ο κατάλληλος. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ορεινής πεζοπορίας είναι η υψομετρική διαφορά, μπορεί να φτάσει τα 500 με 600 μέτρα και σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα τα άτομα που μπορούν να πάρουν μέρος σε ορεινή πεζοπορία θα πρέπει να έχουν κάνει ήδη απλές πεζοπορίες και να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν πιθανές δυσκολίες.

3. Ορειβασία

Η ορειβασία αποτελεί την πλέον δύσκολη μορφή πεζοπορίας. Συνήθης στόχος της ορειβασίας είναι η κατάκτηση κάποιας βουνοκορφής. Η μέση ταχύτητα είναι 2 – 3 χιλ/ώρα. Τα 300 μέτρα υψομετρικής μπορεί να διανυθούν σε μία ώρα και τα 1000 μέτρα σε 4 ώρες. Μία συνηθισμένη ορειβατική ανάβαση διαρκεί 7 με 10 ώρες μαζί με την επιστροφή. Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός (κραμπόν, πιολέ).

Στην Ελλάδα υπάρχουν 315 βουνά με κορυφές πάνω από τα 1000 μέτρα, Αποτελούν πεδίο δράσης και ψυχαγωγίας για όλους.

Παρακάτω έχουμε ένα πίνακα με τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας.

Χαρακτηριστικά Απλή πεζοπορία Ορεινή Πεζοπορία Ορειβασία
Απόσταση 5-20χλμ. 10-25χλμ. 10-20χλμ.
Μέση ωριαία ταχύτητα 4-5χλμ/ώρα 3-4χλμ/ώρα 2-3χλμ/ώρα
Ώρες 1-5 ώρες 3-10 ώρες 3-10 ώρες
Υψομετρική διαφορά 150-250 μέτρα 300-600 μέτρα 500-1100μέτρα
Φυσική Κατάσταση Καλή Πολύ καλή Άριστη
Εξοπλισμός Ελαφρύς Καλός Πολύ καλός
Εφόδια Λίγα Αρκετά Πολλά
Εδαφικές δυσκολίες Καθόλου Αρκετές Πολλές

Χρήσιμες συμβουλές πριν και κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας

  1. Καλό θα είναι στα ταξίδια σας να υπάρχει πάντα ένα μικρό σακίδιο πλάτης, το οποίο θα χρησιμοποιείται κάθε φορά που θα θέλετε να κάνετε μια βόλτα σε ένα μονοπάτι.
  2. Κατά τη διάρκεια του περπατήματος τα χέρια θα πρέπει να είναι ελεύθερα, για να κρατάτε ισορροπία ή να χρησιμοποιήσετε μπατόν ή γκλίτσα που θα σας βοηθάει στο περπάτημά σας.
  3. Πριν ξεκινήσετε το περπάτημα, προετοιμάστε λίγο το σώμα σας για τη δράση με λίγες διατάσεις και κινήσεις στα πόδια, τη μέση και τους ώμους.
  4. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε, αφού ζεσταθείτε, είναι να συντονίσετε την αναπνοή σας με το βάδισμα, εισπνοή στο ένα βήμα (αριστερό), εκπνοή στο επόμενο (δεξί).
  5. Προσπαθήστε να βαδίζετε σταθερά και τόσο αργά, όσο χρειάζεται, για να μην ανεβαίνουν υπερβολικά οι σφυγμοί σας. Για να το πετύχετε αυτό, να κάνετε πάντα μικρά βήματα.
  6. Φροντίστε να έχετε ξεκινήσει με σχετικά λίγα ρούχα, ώστε να μην αισθανθείτε δυσφορία μετά τα πρώτα βήματα.
  7. Σε κάθε στάση, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, φορέστε κάποια επιπλέον ρούχα ακόμα και το καλοκαίρι.
  8. Σφίξτε καλά τα κορδόνια στην κατηφόρα, ιδιαίτερα στο πάνω μέρος της μπότας, ώστε να περιορίσετε την κίνηση του ποδιού στο εσωτερικό. Αυτό θα μειώσει τις τριβές και το στρίμωγμα των δαχτύλων μπροστά. Για να επιτύχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, πριν σφίξετε τα κορδόνιά σας, μπορείτε να χτυπήσετε το παπούτσι με τη φτέρνα στο έδαφος, ώστε να πάει όλο το πόδι προς τα πίσω.
  9. Η αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας έρχεται με το νερό και το φαγητό. Η κατάποση του νερού πρέπει να γίνεται σταδιακά με μικρές γουλιές και, αν είναι δυνατόν, να μοιράζεται σε όλο το χρόνο του διαλείμματος. Αποφύγετε να πιείτε απότομα πολύ ή κρύο νερό.
  10. Η ορειβατική ηθική επιβάλλει να δίνετε προτεραιότητα σε αυτούς που ανεβαίνουν το μονοπάτι. Κάντε στην άκρη και βοηθήστε τους να μην κόψουν το ρυθμό τους. Οι πιο γρήγοροι επίσης έχουν προτεραιότητα. Παραχωρήστε λίγο χώρο, όπου μπορείτε, για να σας προσπεράσουν.
  11. Ακολουθείτε πάντα το χαραγμένο μονοπάτι. Αφήστε τις άσκοπες παρακάμψεις και ακολουθείτε πιστά τα σήματα. Αυτά θα σας πάνε γρηγορότερα και πιο ξεκούραστα από ό,τι πιστεύετε στον προορισμό σας.
  12. Σταματήστε, για να βοηθήσετε τον πεζοπόρο που έχει ανάγκη. Μην εγκαταλείπετε ποτέ τον αδύναμο, τον ασθενή και τον ανήμπορο.
  13. Απολαύστε τους ήχους της Φύσης και αφήστε τους θορύβους της καθημερινότητάς σας πίσω.
  14. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής να φροντίζετε για την καθαριότητα του μονοπατιού. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν σκουπίδια, όπως πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια νερού, κουτάκια αναψυκτικών, χαρτιά, πλαστικά, σακούλες, γόπες τσιγάρων κλπ., να τα κρατάτε στα σακίδιά σας και να μην τα πετάτε όπου βρείτε, παρά μόνο στον πιο κοντινό κάδο, όταν επιστρέψετε στη βάση σας. Θα πρέπει να θυμόσαστε ότι σκοπός του πεζοπόρου είναι η κίνηση και η απόλαυση της Φύσης στα πιο βατά μέρη του βουνού και αυτό αποτελεί ίσως τον πιο σοβαρό λόγο του να περνάτε « απαρατήρητοι » σε μια πιθανή απόδρασή σας στο βουνό.
  15. Δεν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και δεν φτάνουμε στα όρια μας. Εκτός από τις δικές μας δυνάμεις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τις δυνατότητες των μελών της παρέας μας, γιατί σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσει όλη η ομάδα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στα παιδιά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας
  16. Το είδος, το μέγεθος και η δυσκολία της διαδρομής πρέπει να είναι ανάλογα με τις δυνατότητες της ομάδας
  17. Είναι προτιμότερο να εκπαιδευόμαστε και να προετοιμαζόμαστε πριν από τη δραστηριότητά μας στο βουνό και όχι κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς μας. Η σωστή εκπαίδευση, η γνώση και η εμπειρία είναι αυτή που θα μας διαφυλάξει από τους κινδύνους.
  18. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο πριν προγραμματίσουμε μια εξόρμηση είναι η συλλογή πληροφοριών.
  19. Φροντίζουμε να ενημερώσουμε φίλους ή την οικογένειά μας για το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουμε, την ώρα έναρξης της διαδρομής, την πιθανή ώρα άφιξης, τον τόπο διανυκτέρευσης και τον αριθμό των μελών της ομάδας.
  20. Φροντίζουμε να έχουμε πάντα κάποια ατομικά υλικά ασφαλείας, όπως σφυρίχτρα, σουγιά, φακό, αλλά και αδιάβροχα ρούχα και κάποιες προμήθειες σε περίπτωση ανάγκης.
  21. Επίσης, καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα μικρό φαρμακείο. Σε περίπτωση ατυχήματος, αν δεν έχουμε εξοπλισμό πρώτων βοηθειών ή ειδικές γνώσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με το ΕΚΑΒ, την Πολιτική Προστασία ή την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
  22. Προσαρμόζουμε το ρυθμό της πορείας της παρέας, σύμφωνα με το πιο αδύναμο μέλος της
  23. Δεν παίρνουμε βαρύ πρωινό πριν ξεκινήσουμε την ανάβαση, αλλά έχουμε σίγουρα μαζί μας αρκετά υγρά και ηλεκτρολύτες. Κανονίζουμε, ώστε στα διαλείμματα να τρώμε κάποιο σνακ και να λαμβάνουμε ικανή ποσότητα υγρών.
  24. Φροντίζουμε για την ένδυση και την υπόδησή μας. Ένα καλό ζευγάρι ορειβατικά παπούτσια και ρούχα ανάλογα των καιρικών συνθηκών είναι απαραίτητα.
  25. Σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά αν ακολουθήσουμε κάποια επικίνδυνη διαδρομή είναι απαραίτητο και το κράνος.
  26. Η ανάβαση με ορειβατικούς συλλόγους και ομάδες παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια
  27. Καλό είναι να έχουμε παρακολουθήσει κάποια μαθήματα σχετικά με την ορειβασία
  28. Δεν πλησιάζουμε την άκρη των βράχων και δεν σκαρφαλώνουμε χωρίς να έχουμε περάσει κάποια ειδική εκπαίδευση και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό.
  29. Σε περίπτωση ανάγκης και αναγκαστικής παραμονής στην ύπαιθρο παραπάνω από το προβλεπόμενο, θα ήταν χρήσιμη μία αλουμινοκουβέρτα για κάθε άτομο και επιπλέον τροφή πλούσια σε θερμίδες (π.χ. παστέλι, σοκολάτα) που δε θα καταναλώνεται υπό φυσιολογικές συνθήκες εκδρομής
  30. Φροντίζουμε να έχουμε πάντα ένα μέσο επικοινωνίας. Όσοι διαθέτουν ασύρματο, μπορούν να καλούν σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης στη συχνότητα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που είναι 146.500 MHz.

Στο  πρόγραμμα αναβάσεων κοιτάμε πάντα τον βαθμό δυσκολίας.

Εάν δεν έχουμε περπατήσει ποτέ στο βουνό, ξεκινάμε από τις αναβάσεις με δυσκολία 1 ή μάξιμουμ 2.

Διαβάζοντας προσεκτικά και τις ώρες πορείας αποφεύγουμε να ξεκινήσουμε με περπάτημα στο χιόνι, καλό είναι να δοκιμαστούμε πρώτα σε βουνό χωρίς χιόνι.

Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει ανάβαση χωρίς ανηφόρα και κατάβαση χωρίς κατηφόρα. Έχοντας λοιπόν πληροφορίες για τις υψομετρικές διαφορές και τις ώρες πορείας, εκτιμάμε σε ποια κατηγορία μπορούμε να συμμετάσχουμε.

Όταν έχουμε επιλέξει την ανάβαση που είναι στα μέτρα μας, μειώνονται ή και σχεδόν μηδενίζονται οι πιθανότητες να έχουμε μια δυσάρεστη εμπειρία, τόσο εμείς όσο και οι συνοδοιπόροι μας, εφόσον βέβαια έχουμε τον σωστό εξοπλισμό και ακολουθήσουμε τις απλές συμβουλές.

Στο βουνό δεν φοράμε αθλητικά παπούτσια, αλλά μποτάκια που σκεπάζουν τους αστραγάλους μας. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό και σίγουρα, δεν είναι αδύνατο  να κάνουμε πορεία με αθλητικά παπούτσια. Εάν όμως γυρίσει το πόδι μας και πάθουμε διάστρεμμα, κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, τότε καταλαβαίνουμε ότι αυτό πολύ πιο δύσκολα θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν φορούσαμε μποτάκια. Οπωσδήποτε δε θα μας φταίει κανείς, όμως τις συνέπειες θα τις υποστεί όλη η ομάδα, και το πόνο εμείς Αγοράζουμε μπότες στο νούμερο μας, δηλαδή όχι πιο μεγάλες, οπότε να γλιστράει το πόδι μέσα, ούτε μικρές, οπότε θα το μετανιώσουμε γρήγορα

Φοράμε συνθετικές ή μάλλινες κάλτσες και αποφεύγουμε τις βαμβακερές, ενώ δεν ξεχνάμε ότι να νύχια των ποδιών δεν βοηθάνε στις κατηφόρες. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τον πόνο και ο σκοπός μας δεν είναι να κυκλοφορούμε με μαύρα νύχια, φροντίζουμε να τα κόψουμε, και μάλιστα όχι την τελευταία στιγμή.

Το παντελόνι μας πρέπει να είναι άνετο, να μην εμποδίζει την κίνηση και να στεγνώνει εύκολα σε περίπτωση που βραχεί. Εάν κάνει κρύο, είναι πολύ χρήσιμο να φοράμε ισοθερμικό κολάν. Για τη βροχή, καλό είναι να έχουμε και αδιάβροχο παντελόνι.

Φροντίζουμε το ντύσιμό μας να είναι σαν κρεμμύδι, δηλαδή να μπορούμε να βάζουμε ή να βγάζουμε ρούχα ανάλογα με την θερμοκρασία. Αποφεύγουμε τα βαμβακερά, γιατί στεγνώνουν πολύ δύσκολα. Εάν δεν έχουμε ισοθερμικό μπλουζάκι, που είναι η καλύτερη λύση για να κρατήσει το σώμα μας τη σωστή θερμοκρασία και να μην μένουμε βρεγμένοι, προτιμάμε συνθετικά ρούχα. Φοράμε επίσης fleece, που, ανάλογα με την εποχή και θερμοκρασίες, μπορεί να είναι από πολύ λεπτό μέχρι πολύ βαρύ.

Οπωσδήποτε έχουμε μαζί μας αδιάβροχο και αντιανεμικό μπουφάν. Δεν το ξεχνάμε ποτέ, ούτε το καλοκαίρι.

Εάν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να περπατήσουμε σε χιόνι, έχουμε μαζί μας τις γκέτες, που θα μας προστατέψουν από το να μπαίνει χιόνι στα παπούτσια μας και βοηθούν να μένουν στεγνά τα πόδια μας.

Τα γάντια και ο σκούφος μάς προστατεύουν από την απώλεια θερμοκρασίας, η οποία είναι μεγαλύτερη από τα άκρα και το κεφάλι, και τους έχουμε πάντα μαζί μας. Δεν περιμένουμε να παγώσουμε για να τα φορέσουμε.

Το σακίδιο είναι σημαντικό μέρος του εξοπλισμού μας. Δεν έχει μεγάλη σημασία για μικρές μονοήμερες πορείες, όπου έχουμε ελάχιστα πράγματα μαζί μας, αλλά για μεγαλύτερες πορείες και για περισσότερο βάρος είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ορειβατικό σακίδιο με τη ζώνη στη μέση. Επιλέγουμε το μέγεθος του σακιδίου, που μετριέται σε λίτρα, ανάλογα με τη δραστηριότητα που θέλουμε να κάνουμε και το συζητάμε με πιο έμπειρους γνωστούς μας.  Δεν αγοράζουμε ποτέ σακίδιο χωρίς να το δοκιμάσουμε στην πλάτη μας, ώστε να  διαπιστώσουμε ότι είναι το σωστό νούμερο για μας. Το βάρος του πρέπει να πέφτει στη λεκάνη, δηλαδή η ζώνη του σακιδίου πρέπει να κάθεται στο σωστό σημείο. Το βάρος δεν πρέπει να επιβαρύνει τη μέση και τους ώμους.  Πολλά σακίδια έχουν ενσωματωμένο κάλυμμα που προστατεύει το σακίδιο από τη βροχή, ενώ πουλιέται και ξεχωριστά. Εάν δεν έχετε ούτε το ένα ούτε το άλλο, ακόμα και μία σακούλα σκουπιδιών βοηθάει. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχουμε βάλει τα πράγματα μέσα στο σακίδιο σε τέτοιες σακούλες.

Τα μπατόν είναι πολύ χρήσιμο μέρος του εξοπλισμού μας. Σαφώς και μπορούμε να περπατήσουμε χωρίς αυτά. Όμως μας βοηθούν όχι μόνο στην ισορροπία και στην κίνηση, ειδικά στην κατηφόρα, αλλά, το πιο σημαντικό, προστατεύουν τα γόνατά μας. Είναι χρήσιμα γι’ αυτούς που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα γόνατα, όμως  είναι απαραίτητα σε αυτούς που ήδη έχουν τέτοιο πρόβλημα. Δεν ξεχνάμε μετά από κάθε πορεία να καθαρίζουμε τα μπατόν μας, ειδικά εάν τα έχουμε χρησιμοποιήσει σε χιόνι, διαφορετικά κινδυνεύουν σύντομα να μπλοκάρουν.

Επίσης, δεν ξεχνάμε ποτέ γυαλιά ηλίου, αντηλιακή κρέμα και καπέλο (όταν δεν φοράμε σκούφο), όπως και μία αλλαξιά ρούχων, κάλτσες και ένα ζευγάρι παπούτσια που αφήνουμε στο πούλμαν. Όποιος έχει αναγκαστεί να γυρίσει  φορώντας βρεγμένα ρούχα και κάλτσες, ξέρει καλά το γιατί. Το δεύτερο ζευγάρι παπούτσια είναι και σεβασμός προς τον οδηγό του πούλμαν, αφού συνήθως γυρνάμε από το βουνό με λασπωμένες μπότες.

Ρουχισμός – Εξοπλισμός

Υπάρχει καλοκαιρινός και χειμερινός εξοπλισμός.

Ο καλοκαιρινός εξοπλισμός περιλαμβάνει:

  • Ορειβατικό σακίδιο
  • Άρβυλα ελαφριά και εύκαμπτα
  • Κάλτσες μάλλινες ή συνθετικές και εφεδρικό ζευγάρι
  • Φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες και λαμπάκι
  • Παντελόνι βαμβακερό ελαφρύ
  • Αντιανεμικό
  • Γυαλιά ηλίου
  • Καπέλο
  • Αντηλιακό προσώπου και χειλιών
  • Εφεδρικά ρούχα
  • Αλουμινοκουβέρτα
  • Πυξίδα, σφυρίχτρα, σουγιάς
  • Σπίρτα ή αναπτήρας
  • Ατομικό φαρμακείο
  • Παγούρι, ξηρά τροφή πλούσια σε υδατάνθρακές
  • Νάιλον σακούλα για τα σκουπίδια μας –δεν αφήνουμε σκουπίδια στο βουνό

Ο χειμερινός εξοπλισμός είναι ίδιος με τον καλοκαιρινό με την διαφορά ότι τα ρούχα και τα άρβυλα είναι χειμερινά

  • Χειμερινά άρβυλα καλό είναι να είναι αδιάβροχα
  • Γκέτες αδιάβροχες
  • Θερμοεσώρουχα
  • Παντελόνι και μπλούζα χειμερινά
  • Τζάκετ αδιάβροχο, αντιανεμικό
  • Μάλλινος σκούφος
  • Αδιάβροχα γάντια
  • Πιολέ – Κραμπόν
  • Μπατόν

Υλικά διανυκτέρευσης

  • Υπνόσακος
  • Σκηνή (αντίσκηνο)

Αυτά είναι υλικά που πιθανόν να χρειαστεί κάποιος στο βουνό ανάλογα την εποχή, τις καιρικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βουνού που έχουμε σκοπό να πραγματοποιήσουμε την ανάβαση.

Σε κάθε πεζοπορία θα αναφέρονται τα απαραίτητα υλικά για να μπορέσει κάποιος να συμμετέχει. Καλό είναι σιγά σιγά όσοι θέλουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του ΠΟΣΠ να προμηθεύονται τα υλικά αυτά, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι ανάλογα με την περίσταση. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να λάβουν υπόψη ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα αντίξοων καιρικών συνθηκών. Στις διαδρομές με χιόνι απαιτείται η γνώση χρήσης πιολέ – κραμπόν και γνώση του χειμερινού βουνού.

Καλές και ασφαλείς αναβάσεις

Το Δ.Σ.