Ορειβατική πορεία – εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο του Περιστερίου στο Μοναστήρι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ορειβατική πορεία – εκδρομή του συλλόγου στο Εθνικό Πάρκο του Περιστερίου στο Μοναστήρι με εξαιρετικό καιρό σε ένα απίστευτου κάλους περιβάλλον με πολύ κέφι και διάθεση από τους συμμετέχοντες.

Διανύθηκαν και οι δύο ορειβατικές διαδρομές με ασφάλεια από 2ώρες και 4 ώρες αντίστοιχα στις θέσεις Kopanki και Vidikovets.

Ακολούθησε καφές στο ξενοδοχείο Molika και στην συνέχεια γεύμα με εκλεκτά τοπικά εδέσματα και άφθονο κόκκινο κρασί τοπικής παραγωγής.
Το Εθνικό Πάρκο Pelister καλύπτει έκταση 17.150 εκταρίων – σε υψόμετρο 927 έως 2601 μ.

Διαθέτει μοναδικούς φυσικούς πόρους και φιλοξενεί σπάνια ενδημικά είδη ζώων και φυτών. Πολλά μονοπάτια πεζοπορίας θα δείτε και θα ζήσετε όλη την ομορφιά του βουνού Μπάμπα και του Pelister.

Εθνικό Πάρκο Pelister ανακηρύχθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1948 με νόμο.
Το βουνό Baba, πιο γνωστό ως Pelister, είναι το νοτιότερο ανατολικά με αλπικά χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στις κοιλάδες της Πελαγονιάς και της Πρέσπας η υψηλότερη κορυφή του πάρκου είναι 2.601.

Υπάρχουν δύο θρύλοι που συνδέονται με το όνομα Pelister:
α) Όταν βλέπουμε από μακριά, οι γκρίζες – άσπρες πέτρες στις ορεινές πλευρές μοιάζουν με ένα περιστέρι. Ένας θρύλος λέει ότι το όνομα Pelister προέρχεται από την ελληνική λέξη dor dove – perister.
β) σύμφωνα με τον άλλο θρύλο, το όνομα έχει τις ρίζες του από το χαρακτηριστικό πεύκο πεύκων στο πάρκο.

Το πεύκο Molika – Pinus peuce είναι το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του Εθνικού Πάρκου Pelister. Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε από τον αυστριακό βοτανολόγο August Grisebach το 1839.

Ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι Via Εγνατία που περνάει μέσα από το Πάρκο, θα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να περπατήσετε στον ίδιο δρόμο που ταξίδεψε ο Απόστολος Παύλος, η Μακεδονική Φάλαγγα, οι Ρωμαϊκές Λεγεώνες και οι Βυζαντινοί Τσάροι.

Το Δ.Σ. και η πρόεδρος ευχαριστούν τα ΚΤΕΛ Φλώρινας για την μετακίνηση το Καφέ Rivo για την εμφάνιση την Αδαμαντίδου Μαρία για την ασφαλιστική κάλυψη των ορειβατών και φυσικά το ορειβατικό Club Pelister και ιδιαίτερα τον Petar Nolev για την συνοδεία της αποστολής.

24η Παμφλωρινιώτικη Ορειβατική Συνάντηση

Στο καταφύγιο του Οροπεδίου πραγματοποιήθηκε η 24η Παμφλωρινιώτικη Ορειβατική Συνάντηση με οικοδεσπότες των έτερο ορειβατικό σύλλογο ΣΕΟΦ. Από το ΦΟΟΦ Read more

Ημέρα της φύσηςΟρειβατική εκδρομή και ξενάγηση στην Πρέσπα

Ημέρα της φύσης σήμερα στην πανέμορφη Πρέσπα με μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΟΦ και την εξαιρετική ξενάγηση του Φορεα Διαχείρισης. Read more

Εγκατάσταση σταθμού παρακολούθησης των κατολισθήσεωνΣτο χώρο του ΦΟΟΦ, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα

Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Φλώρινας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Γεωλογίας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι στην ευχάριστη Read more

Εργασίες συντήρησης στο εκκλησάκι του Αγίου ΝικολάουΣτο καταφύγιο του Παλιοχωρίου

Εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο καταφύγιο του Παλιοχωρίου με υπεύθυνη εργασιών την Μαριαλένα Καλυβιάνου.